EEN SHOTJE AZIJN!
Eén van de leuke dingen aan Marvelousz is dat je soms verrast wordt met een flesje zoals dit. Ik dacht eerst dat het een flesje alcohol was, maar nee… dit is een persoonlijk gemaakt flesje Kombu Kuruzu azijn om te drinken! Say what?!? Balsamico- en witte wijnazijn voor in je salades (en bij je aardbeien), yes please, natuurazijn om die witte kalk van je marmeren keukenblad af te krijgen en appelazijn tegen een puistje, is natuurlijk bekend. Maar wist je dat azijn drinken in Japan heel gewoon en gezond is? En dat azijn drinken ook Nederland langzaamaan aan het veroveren is?
Azijn
Azijn ontstaat doordat gegiste vloeistoffen verzuren door in contact te komen met de juiste bacteriën. Bij het maken van bijvoorbeeld rode wijnazijn komt de wijn in aanraking met de van nature aanwezige azijnzuurbacterie die alcohol omzet in azijnzuur. Wanneer azijnzuur met water gemengd wordt, is het klaar voor dagelijks gebruik.
Een glaasje natuurazijn klinkt natuurlijk alles behalve aantrekkelijk maar er zijn nog veel meer soorten azijn dan die wij hier kennen. In Oost-Aziatische supermarkten is de keuze in azijn veel groter zoals ananasazijn, abrikozenazijn of honingazijn. Ook in de restaurants in Nederland weten ze de zure en complexe smaken toe te passen. Maar een glaasje natuurazijn klikt minder aantrekkelijk, toch? Vroeger werd een minder zure en zoetere variant van azijn, edik, wel gedronken als gezonde drank. Net als de Japanse azijnsoorten werd er aan edik vaak fruit, honing of kruiden toegevoegd.
Een shotje azijn
Naast het verwerken van azijn in een gerecht wordt azijn in Japan vooral voor en na de maaltijd gedronken. Niet alleen als verfrissing, maar ook om de PH-waarde in je lichaam te balanceren, je eetlust onder controle te houden en je meer energie te geven. In de Japanse azijnbars nemen mensen een shotje azijn voor een snelle gezondheidsboost. Kwaliteitsazijn wordt behandeld als een goede wijn, deze kan vele complexe smaken bevatten en de kenners nemen het proeven ervan dan ook zeer serieus. Net als bij wijn heeft de rijpingsduur ook veel invloed. Hoe langer het proces, hoe donkerder de azijn en hoe hoger de concentratie aan vitamines en mineralen. Je kan de azijn puur drinken als shotje, met wat water en ijs of zelfs mixen in een cocktail! Je leest het goed, azijn in een cocktail! Drankjes op basis van azijn met toevoegingen zoals fruit of kruiden, worden ook wel shrubs genoemd. Deze zijn mild van smaak en je proeft ze op de achtergrond. Dus in plaats van de citroen of limoen, gebruik je een shrub.
The Marvelousz Kombu Koruzu!
Echt dat is wat er op het flesje staat, te leuk! Deze Japanse azijn bevat o.a. Kombu zeewier: de voordelen van deze bruinwier zijn eindeloos; het bevat vele mineralen en vitamines, verstevigt je huid, is anti-ageing en helpt bij allerlei lichamelijke kwalen. Rijstazijn van sticky rice – deze rijst zit vol proteïne en vitamines en is iets zoeter dan normale tafelrijst. De rijst bevat ook een hoog gehalte aan mineralen en anthocyanen waardoor de kleur van het eindproduct donker wordt, honing, bruine suiker en soya saus. Ik heb de azijn natuurlijk ook geproefd en om eerlijk te zijn, zelfs met 1 deel azijn en 2 delen water, was deze nog heel erg zout. Ik ga via Vanilla Venture snel op zoek naar een andere Japanse azijn, omdat de voordelen van een shotje azijn per dag zo groot zijn. Ik las gister in de nieuwste Amerikaanse Harper’s Bazaar dat Jennifer Aniston (48) naast vele vitamines iedere ochtend een shotje appelazijn (apple cider vinegar) drinkt en als het goed voor haar is… 😉