PETIT BATEAU ♥ KEITH HARING

Er was eens een meer dan 123 jaar oude kledingfabrikant en een helaas in 1990 veel te vroeg overleden iconische kunstenaar, die zich een kind van twaalf voelde en plaatjes tekende voor jong en oud. “Kinderen weten wat volwassenen reeds zijn vergeten”. Samen werd een capsule-collectie gecreëerd voor voor alle leeftijden, die vanaf morgen in de winkels ligt.

De dynamische Keith Haring besloot de kunstgalerieën en musea vaarwel te zeggen en ging met zijn kunst de straat op en de metro in. Kinderen inspireerden hem en veel van zijn stukken zijn daarom op hen gericht. “Ik ben het gelukkigst als ik een kind zie lachen”. Zijn personages komen tot leven dankzij eenvoudige lijnen en heldere kleuren die de belichaming zijn van de energie, de vreugde, het optimisme en de spontaniteit van de kunstenaar zelf. Het Franse Petit Bateau selecteerde een aantal van Harings personages voor deze vrolijke, van jerseystof gemaakte, collectie.

Keith Haring werd op 4 mei 1958 in Reading, Pennsylvania in de VS geboren. Hij werkte tijdens zijn korte carrière in New York. De stukken van deze productieve kunstenaar waren onderdeel van de alternatieve cultuurstroming in de jaren tachtig die Haring inspireerde. Hij verkende nieuwe grenzen van creatieve expressie en in plaats van galerijen en musea op te zoeken ging hij de straat op en de metro in en maakte hij muurschilderingen voor kinderziekenhuizen, weeshuizen en scholen. Hij leidde ook een aantal tekenworkshops voor kinderen in de VS en Europa.

Op 16 februari 1990 overleed Haring op de jonge leeftijd van slechts 31 jaar aan de gevolgen van AIDS. Hij had voor die tijd al een goed doel opgericht in zijn eigen naam, met als doel het bieden van steun aan achtergestelde jongeren en organisaties die HIV/AIDS bestreden. De Keith Haring stichting is zesentwintig jaar na de vroegtijdige dood van de kunstenaar nog steeds actief en bewaakt zijn creatieve en filantropische nalatenschap.

Keith_Haring_portrait21-1024x802

‘Mijn tekeningen zijn mijn bijdrage aan de wereld. Ik zal zoveel mogelijk tekenen voor zoveel mogelijk mensen zolang ik maar kan.’

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *