HOUBIGANT PARIS

Via Petra van Prestige Cosmetics Benelux maakte ik kennis met Houbigant Paris, onderdeel van de Perris Group. En als je eenmaal kennis hebt gemaakt met dit eeuwenoude niche parfumhuis ben je hooked 🙂 Hun nieuwste lancering kondigt de lente (YES) aan. Als je Pétales de Magnolia ruikt, word je meteen vrolijk; ik vind het een heerlijk bloemig, fruitig, chique, clean zepig parfum en de drydown is zelfs zacht poederig en de geur blijf je lang ruiken. De twee geuren waar Dyl en ik eind vorig jaar kennis mee mochten maken uit The Oriental Collection zijn ook geweldig; zwaarder, zoeter en ruik je de volgende dag nog, heerlijk.

De Les Matières collectie van Houbigant Paris is uitgebreid met een heerlijk bloemig, fruitachtig verfijnd parfum: Pétales de Magnolia. Magnolia kondigt het eind van de winter aan en haar bloemen zijn een explosie van de lente. Magnolia werd meer dan 300 jaar geleden ontdekt en zou een van de oudste planten ter wereld zijn. Het is echter pas sinds de begin jaren ‘90 dat deze bloem gebruikt wordt in de geurindustrie. Houbigant Paris werd aangetrokken door dit zeer complexe, gefacetteerde en krachtige parfum; bloemig en tegelijkertijd fruitig. Er zijn maar liefst honderden soorten magnolia. Parfumeurs gebruiken vooral ‘Michela Alba’, die veel in China voorkomt. De bloemen worden geplukt van mei tot juni en vervolgens van augustus tot november. In een parfumformulering kan gebruik worden gemaakt van twee soorten essences. De eerste is de essentiële olie die uit de bloem wordt gewonnen via stoomdestillatie (gebruikt in dit parfum) en de andere is de essentie van de bladeren en takken van de Magnolia en ruikt iets groener.

De neus
Celine Ellena besloot na haar studie psychologie en taalkunde haar ambitie waar te maken en parfumeur te worden. Inmiddels heeft zij vele bekende creaties achter haar naam staan. Naast haar creatieve werk als parfumeur deelt Céline gepassioneerd haar persoonlijke kijk op geuren. “In spring, the immense Magnolia trees are covered with an explosion of ivory-colored flowers. A luminous and happy firework with a captivating fragrance. The Magnolia flower, an immense pearly cup, captures the slightest ray of sunlight, welcomes the heat, and diffuses the light. It is the extraordinary symbol of spring, this quiet and pure force that never misses the appointment and always returns, after the long gray months of winter. Pétales de Magnolia evokes the sumptuous flower in the heart of a sunny spring. Mother Nature offers herself to the light, the sap palpitates, nature sings and enchants our senses…. Pure joy is found within each leaf, each petal or in the flight of butterflies! It is an ode to light, to amazement, and to the caressing tenderness of the wind on our bodies numbed by winter…let’s wake up!”

Heb je filmpje al op Insta al gezien 🙂 

Symboliek
Magnolia staat voor de kracht en zuiverheid van gevoelens. In Europa en de Verenigde Staten is het een symbool van trouw en bevestigt: ‘Ik hou van jou en alleen van jou’. De boom kondigt het eind van de winter aan, een explosie van de lente met zijn weelderige en royale bloei. In Japan zijn hierover veel haiku-gedichten die verwijzen naar de bloem die de lente aankondigt, zoals:
Alsof ze mijn ziel was                                              In het groen dat er in overvloed is
De magnoliabloem bloeit                                        Ontploffen
Ik voel me beter                                                       Magnolia-bloemen
(Kawabata Bosha)                                                   (Ryokan Taigu)
In het Chinees betekent Hua bloem en Mulan Magnolia. Hua Mulan is een heroïsch personage, een vrouwelijke krijgsheer, die haar haar identiteit verborgt en als man vermomd zich bij het leger van China voegde om haar land te bevrijden van de noordelijke indringers.

Pétales de Magnolia
Hoofdnoten: Pompelmoes • Nashipeer • Lichte pepermunt
Hart: Magnolia bloemen • Kokosnoot bloemen • Gedroogde abrikoos
Basis: Sandalhout • Musk • Tonkaboon

The Oriental Collection
Daarnaast heeft Houbigant Paris vorig jaar haar mooie collectie parfums uitgebreid met The Oriental Collection; vier geweldig heerlijke unisex geuren in mooi Lalique glas, die echt urenlang blijven ruiken. Inmiddels vliegt mijn favoriet: Ambre des Abysses de winkels uit, dus zeker even gaan ruiken. De collectie neemt je mee op reis naar de mysterieuze landen van het Oosten met houtachtige, amberachtige en aromatische tonen. In overeenstemming met de knowhow van Houbigant zijn alleen de meest nobele grondstoffen zorgvuldig geselecteerd voor deze unieke geuren. The Oriental Collection is bedoeld voor iedereen: sterk, gedurfd en contrasterend.

Ambre des Abysses
Ambre des Abysses is een onverwachte combinatie van warme, romige, zoete amber en vanille nuances maar met de frisheid van aromatische tonen.
Hoofdnoot: Bergamot, Mintbladeren, Oranjebloesem
Hart: Roosmarijn, Amber, Geranium, Jasmijn, Patchouli
Basis: Eikenmos, Leer, Vanille, Tonkabonen

Tabac Nomade
De favoriet van Dylan – doet ‘m aan zijn pap denken – Tabac Nomade is een warme, zoete, kruidige mannelijke geur.
Hoofdnoot: Bergamot, Roos, Warme kruiden
Hart: Tonkabonen, Saffronbloem, Tabaksbladeren
Basis: Leerakkoord, Vanille

De neuzen
Antoine Lie werd geboren in Straatsburg. “I grew up in a family that had no connections with the perfume industry, but I remember being fascinated by the sense of smell from an early age. I was very sensitive to smells and suddenly, at the age of 12 or 13, I discovered the profession of ‘nose’.” Na zijn afstuderen met een graad in scheikunde ging hij naar de parfumerieschool van Givaudan. Hier verbleef hij tot 2011, toen hij verhuisde naar Takasago. Sinds 2018 werkt hij samen met Atelier Fragranze Milano Srl. Wat is het geheim van zijn inspiratie? “I don’t need an incentive to find inspiration. The world we live in, with its beauty and darkness, is enough.”

De jonge belofte van de Italiaanse parfumerie, Luca Maffei, debuteerde officieel in 2007. Aan het einde van zijn klassieke en economische studies werd Luca assistent-parfumeur binnen het familiebedrijf. “Dad and grandfather are in the industry; I grew up among perfumes. From an early age I developed a particular sensitivity”. Sinds zijn jeugd kwam hij in contact met de wereld van essenties en werd “immediately overwhelmed by the charm of raw materials and the mysterious alchemy with whichthey combine”. Hij besloot zich in deze unieke en prachtige wereld te verdiepen. Zo begon hij een individuele opleiding bij Françoise Marin, parfumeur en voormalig directeur van de prestigieuze parfumerieschool in Roure (Givaudan) in Grasse. Luca studeerde grondstoffen volgens de Jean Carles-methode, akkoorden en historische geuren en begon meteen daarna te experimenteren tijdens een stage bij een groot essence-bedrijf in Grasse. Terug in Italië ging hij naar M&M Fragrances en signeerde zijn eerste creaties. In 2011 richtte hij samen met zijn vader Atelier Fragranze Milano Srl op, waarvan hij parfumeur en CEO is.

Houbigant Paris
Het begon allemaal met een mand met bloemen. Op een dag in 1775 in Parijs hing Jean-Francois Houbigant een handgeschilderd bord van een mand met bloemen boven zijn winkeltje aan de rue du Faubourg Saint-Honoré. Vanaf het begin vonden zijn geuren de weg naar het koningshuis en de adel. Toen Marie-Antoinette in 1793 door guillotine werd geëxecuteerd, droeg ze 3 flesjes Houbigant-parfum in haar corsage om haar kracht te geven. Napoleon stopte zelfs tijdens zijn ‘Honderd Dagen’ bij de Houbigant-winkel om zijn koffers met parfum te vullen. Ook Lady Diana, Princes of Wales, was een absolute fan van Houbigant Paris. Haar favoriete geur was Quelques Fleurs L’Original, een super vrouwelijk en sophisticated parfum, welke zij tijdens haar huwelijksdag droeg.

De geuren van Houbigant Paris zijn voor €165 100 ml edp te koop bij geselecteerde parfumerieën. Wil je weten waar bij jou in de buurt? Stuur dan even een mailtje aan: petra@prestigecosmetics-benelux.nl.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *