|

LYKKE JIJ AL? + WIN

Afgelopen week kwam het nieuwste boek van auteur Meik Wiking uit: Lykke, de Deense weg naar het geluk. Dit lekkere dikke boek (285 pagina’s) is de opvolger van Wiking’s eerdere boek Hygge, dat gaat over het Deense concept voor alledaags geluk. In Hygge lazen we al dat de Denen, ondanks de slechte weersomstandigheden – en de hoge belastingtarieven die het land kent, het gelukkigste volk ter wereld zijn en dat de Deense hyggeligheid hier een belangrijk aandeel in heeft. In opvolger Lykke (wat geluk betekent en wordt uitgesproken als Luu-keh) neemt Wiking ons mee op een zoektocht naar het goede leven en de gelukkigste plekken ter wereld.

We willen allemaal hetzelfde: geluk
Door zijn werk als CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen is Wiking doorlopend bezig met het meten, begrijpen en opwekken van geluk. Hij spreekt met mensen uit alle windstreken en heeft van deze gesprekken geleerd dat we niet zoveel van elkaar verschillen als we allemaal denken. Geboren op verschillende continenten, opgegroeid in verschillende culturen en opgeleid in verschillende talen, richten de hoop en dromen van mensen over de hele wereld zich allemaal op hetzelfde: geluk. Denemarken staat wat geluksgevoel betreft al jaren op de eerste plaats in de wereldranglijst. Niet zo gek als je je bedenkt dat de balans tussen werk en gezin er goed is geregeld (om 16u het kantoor verlaten om de kinderen uit school te kunnen halen en 52 weken betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof), de gezondheidszorg er gratis is, dat studenten er geen collegegeld betalen maar maandelijks €677 netto van de overheid ontvangen en het openbaar vervoer er altijd op tijd rijdt. Als dat geen goede basis voor levenskwaliteit en geluk is …

Waarin zit het verschil tussen geluk en ongeluk
Kijkend naar het World Happiness Report zien we dat er vier punten verschil zit tussen de meest – en minst gelukkige landen ter wereld. Drie van deze vier punten worden verklaard door zes factoren: saamhorigheid (of gemeenschapszin), geld, gezondheid, vrijheid, vertrouwen en vriendelijkheid. In Lykke heeft Wiking aan elk van deze factoren een hoofdstuk gewijd en onderzoekt hij wat de gemene delers van de gelukkigste mensen ter wereld zijn, wat er geleerd kan worden over geluk in verschillende landen op aarde en welke activiteiten we kunnen ondernemen om zelf gelukkiger te worden. (Want de basis kan nog zo fraai zijn, ons eigen gedrag en kijk op het leven kunnen het totaalplaatje maken of breken).

Geluk maak je samen & de relatie tussen geld en geluk
Al lezend wordt duidelijk dat het belangrijkste element van geluk gevonden kan worden in samenzijn met mensen met wie je een connectie voelt. Mensen die jou begrijpen, die jij begrijpt, die je genoeg vertrouwt om je kwetsbaar op te stellen en om te laten weten wat er in je omgaat. Hoe meer mensen we hebben om mee te praten over persoonlijke zaken, hoe gelukkiger we ons voelen. De connectie tussen geld en geluk is iets minder duidelijk. Of zoals Wiking het uitdrukt; ‘als Geld en Geluk hun relatie op Facebook zouden moeten omschrijven, zou er staan: ‘It’s complicated’. Over het algemeen zijn mensen in rijke landen inderdaad gelukkiger. Maar zoals voor de meeste dingen geldt: hoe meer we van iets hebben, hoe minder gelukkig we er van worden. En dit is dan ook een van de redenen waarom sommige mensen wel rijker maar niet gelukkiger worden.

Gezondheid & vrijheid
Ook gezondheid is een belangrijke peiler voor geluk. Ben je gelukkig, dan zijn de vooruitzichten voor je gezondheid beter. En ben je niet gezond, dan heeft dit ook weer effect op je geluksgevoel. De Denen mogen dan het gelukkigste volk ter wereld zijn, qua gezondheid en levensverwachting moeten ze het doen met een 27ste plek op de wereldranglijst. De Denen roken en drinken veel, eten veel vlees en alhoewel het consumeren van kaneelbroodjes en warme choco heerlijk hygge – en goed voor het geluksgevoel is, is het niet echt goed voor de gezondheid. Vrijheid om de eigen levensloop te kiezen, de baas zijn over het eigen lot, scoort ook hoog als het gaat om geluk. Nederland staat wat vrijheid betreft op een keurige 14de plek. (Denemarken op 4 en Iran als hekkensluiter op 152).

Vertrouwen & vriendelijkheid
Mensen die andere mensen vertrouwen zijn gelukkiger en vertrouwen maakt het leven gemakkelijker. Ook op het werk zie je dit terug; wanneer ‘minuten-tirannie’, controle en regeltjes plaatsmaken voor vertrouwen, zie je een aardverschuiving op de werkvloer plaatsvinden. De tevredenheid van werknemers schiet de lucht in als zij het gevoel hebben dat de werkgever hen vertrouwt. Ons geluksgevoel gaat ook omhoog wanneer wij, in Amélie-style, anderen gelukkig maken met een vriendelijk gebaar. Je goed voelen door goed te doen, de zogenaamde ‘helpers-high’. Dit kan een één-op-één iets zijn maar je kunt bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk doen. Geef een welgemeend compliment, wijs iemand de weg, geef een boek door dat je hebt gelezen of vertel iemand dat je om hem of haar geeft. Het geluksgevoel zal aan alle kanten omhoog vliegen.

Lykke en Win!
Net als Hygge is Lykke, de Deense weg naar geluk, ook weer zo’n fijn feel-good book barstensvol tips om je geluksgevoel op te krikken. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Lev., verschenen op 12 september jl. en voor €19,99 verkrijgbaar bij onder andere Bol.com. Van de uitgever mogen we een exemplaar van dit heerlijke boek weggeven. Hoe je kunt winnen? Laat in de reacties op de website of op onze FB pagina het woordje Lykke achter en wie weet ben jij binnenkort de gelukkige winnaar.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

6 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *