WEET WAT JE EET + WIN
We leven in een tijd waarin we aan de lopende band met nieuwe voedselhypes en -mythes om de oren worden geslagen. Omdat iedereen het er inmiddels wel over eens is dat voeding een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, rol speelt in onze gezondheid, is voeding booming business geworden. Op zich is daar nog niet zoveel mis mee, aandacht voor voeding is goed, maar veel beweringen die worden gedaan, zijn niet of nauwelijks onderbouwd en worden o.a. via het razendsnelle internet wel als waarheid gepredikt. Daan de Wit, journalist en verslaggever, besloot -o.a. geïnspireerd door wetenschapper Weston A. Price (een ontdekkingsreiziger naar gezondheid, ook wel de Indiana Jones van de gezonde voeding genoemd)- de waarheid te achterhalen en prikt in zijn boek ‘Weet wat je eet’ een aantal mythes door. Hij combineert hierbij twee bronnen die elkaar bevestigen en versterken: de allernieuwste wetenschap én de ervaringskennis van volken die al duizenden jaren gezond eten en leven.
Ontdekkingsreis vol eye-openers
Het boek (maar liefst 276 pagina’s dik) is een ontdekkingsreis vol eye-openers als ‘van vet word je slank’, ‘je gebit leeft!’ en ‘cholesterol is als de brandweer’ en een must-have voor iedereen die bewuster en gezonder wil leven. Er zijn 10 hoofdstukken waarin uitgebreid wordt ingegaan op de visie van Weston A. Price, de vraag waarom ‘we’ toch steeds dikker worden, het belang van vet en cholesterol, het vraagstuk hoe ‘mensaardig’ plantaardig eigenlijk is, feiten over suiker, de invloed van voeding op het gebit, voorbeelden van natuurlijke voeding, bekende diëten en wat deze voor je doen en last but not least een korte handleiding voor een gezond leven. Het is veel te veel om over het hele boek te vertellen dus ik licht er voor jullie een aantal dingen uit.
Supersize me
Booming business, ik zei het al eerder. Dat geldt ook (of juist) voor de voedingsindustrie en deze wil maar één ding: heel veel geld verdienen. Dat bereiken ze door consumenten met gewiekste trucjes -afgekeken van de tabaksindustrie- zoveel als mogelijk te laten eten en drinken en ons op allerlei slinkse manieren zand in de ogen te strooien. Er wordt voedsel gecreëerd dat (o.a. door de juiste verhouding geraffineerde koolhydraten) een verslavend gelukzalig gevoel veroorzaakt (meer, meer, meer!), de porties die we eten worden steeds groter, etiketten worden zo gemaakt dat je dénkt dat je iets gezonds eet terwijl dit niet zo is en we krijgen zelfs nepvoedsel voorgeschoteld. Kortom, we veranderen in steeds dikker wordende food-junkies en door voeding te eten die niet bij het menselijk lichaam past, creëren we naast obesitas o.a. diabetes, hart- en vaatziekten en dementie. Dank u wel voedingsindustrie. Ondertussen hunkert je lichaam naar natuurlijke voeding, naar voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten, en na het lezen van ‘Weet wat je eet’ zul je, zonder moeilijke diëten of honger lijden (sterker nog; wie gezond eet, kan eten zo veel als hij maar wil), op een ontspannende en vanzelfsprekende manier kiezen voor wat gezond is en laten staan wat niet goed voor je is.
Cholesterol is als de brandweer
Onze huidige kijk op gezonde voeding vertoont veel gebreken en sommige adviezen van de afgelopen dertig, veertig jaar blijken -achteraf gezien- ronduit slecht voor de gezondheid te zijn. Cholesterol bijvoorbeeld, hét pispaaltje van de gezondheidszorg (‘iedereen aan de statines!’). In Weet wat je eet haalt Daan de Wit de negatieve beweringen over cholesterol onderuit met de bevinding dat cholesterol een stof is die voor 80 tot 90% door het lichaam zelf wordt aangemaakt en die wordt ingezet op het moment dat er zich in de lichaamsaderen ontstekingen bevinden. In de bewoordingen van Daan: ‘de ontstekingen vormen een brand en het cholesterol fungeert als de brandweer’. En de brandweer geef je toch niet de schuld van de brand? Waar onze artsen ons vertellen dat een laag cholesterol gunstig is, laten onderzoeken zien dat juist een grotere inname van verzadigde (!) vetten de voortgang van het verstoppen van de aderen doet afnemen. Wat verstoppingen (en de kans op een hartaanval) juist doet toenemen, is het eten van geraffineerde koolhydraten en andere suikers. Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat de grootste oorzaak van hart- en vaatziekten niet in een te hoog cholesterol of in te vet eten moet worden gezocht, maar in ontstekingen in de aderen (veroorzaakt door geraffineerde koolhydraten en suikers dus). Tussen hoge cholesterolwaarden en hoge gezondheidsrisico’s blijkt nauwelijks een verband te zijn.
Wat vind ik ervan?
Dat geraffineerde koolhydraten en suikers verslavende dikmakers zijn, was mij al duidelijk. Precies een jaar geleden schrapte ik (carb-junkie; gek op brood, koek, gebak en snoep) deze jongens grotendeels uit mijn menu, ging er andere (gezondere) dingen voor in de plaats eten en al snel vlogen de kilo’s eraf. Bovendien had ik beduidend minder last van zere gewrichten. Omdat het afvallen een beetje te snel ging (van 68 naar 54 in een half jaar tijd) besloot ik om de geraffineerde koolhydraten en suikers weer toe te laten in mijn leven. Gevolg: ik weeg nu 60 kilo en als ik niet oppas (de pepernoten- en marsepein tijd komt er weer aan), zit ik aan het einde van het jaar weer op mijn oude gewicht. Duidelijk verhaal dus.
Dat vet niet zo slecht is als wordt beweerd, wist ik al maar dat je jezelf slank en gezond kunt eten met vet (hoofdstuk 3) niet. Dit is dan ook iets waarin ik me zeker meer wil gaan verdiepen. Hoofdstuk 5 (Hoe mensaardig is plantaardig) is het hoofdstuk waar ik het meest nieuwsgierig naar was. Wat Daan vertelt in Weet wat je eet, is dat het allemaal om de juiste verhoudingen van Omega’s 3, 6 en 9 gaat. Vroeger (toen we zelf nog achter ons eten aanrenden) was de verhouding Omega 3 – Omega 6 1:1 en dit was goed. Inmiddels zijn de verhoudingen, o.a. doordat we dieren graan zijn gaan voeren, gaan schuiven en consumeren we 10 tot 25 keer meer Omega 6 dan Omega 3. Als de balans ten nadele is van Omega 3, heeft het lichaam moeite om ontstekingen te beteugelen, bloedstolsels op te lossen en de bloeddruk laag te houden. Willen we de balans richting Omega 3 herstellen, dan moet er of meer Omega 3 worden geconsumeerd of minder Omega 6. Dat laatste kun je bereiken door bijvoorbeeld het vermijden van plantaardige oliën (met als uitzondering kokosolie).
Ook weten wat je eet? + WIN!
Ik zou nog wel 10 pagina’s kunnen volschrijven met informatie uit Weet wat je eet want wat is het een interessante materie! In plaats daarvan adviseer ik jullie om het boek gewoon zelf aan te schaffen; dit naslagwerk moét je gewoon hebben en lezen. Het boek Weet wat je eet van Daan de Wit verscheen voor het eerst in 2016 en is in mei 2018 in de derde (en gewijzigde) druk verschenen bij Uitgeverij Scriptum. Het boek is voor €22,50 o.a. bij Scriptum zelf te bestellen. Kijk vooral ook op de Weet wat je eet website waar je al heel veel interessante info uit het boek cadeau krijgt. En over cadeau gesproken; van de uitgever mogen we een exemplaar van dit geweldige boek cadeau doen aan een van onze lezers. Ook kans maken? Laat in een reactie op onze website, FB, Twitter of Insta (natuurlijk volg jij ons daar al) weten waarom jij dit boek graag zou willen hebben. De winnaar wordt bekend gemaakt op onze website.
By: Patti
Ik ben al aardig goed bezig naar mijn idee. Maar het kan zeker nog beter. Een gezond lichaam heeft hoge prioriteit bij mij.
Dit interessante boek heeft een hoop eye-openers en benieuwd wat bij mij past na het leven van dit boek om in mijn levenstijl te gaan aanpassen om gezonder te worden en voelen!
Wat een mooie uitdaging die ga ik graag aan gezond leven iets mooiers bestaat er toch niet meer.Overal gooien ze rommel in dit boek zou me ernorm helpen bij het maken van goede keuzes.
Ik ga voor puur gezond eerlijk voedsel maar wat goede tips en recepten zijn meer dan welkom.
Begonnen met een coachingstraject op zoek naar wat ik echt wil en wie ik echt ben.
Goede voeding gaat er voor zorgen dat ik nog beter in mijn vel ga zittwn, 10 kilo minder ik en niknvel past nog beter. Ook helpt het mijn paradontitis te verminderen. Je bent wat je eet.
Eens echte goed onderbouwde feiten lezen over wat wel en niet goed is voor lijf, geest en lichaam en zelf de juiste keuzes gaan maken die bij mij passen.
Het boek zou ik graag lezen. Wat ik weet is dat je moet eten dat wat je beweegt. Niet te veel eten maar meer bewegen. Fietsen wandelen en sporten. Zijn goede starters
Kom van de bank af of kom achter de computer vandaag. Begin vandaag. Kom naar buiten. Het zonnetje schijnt.
Tips om nog gezonder te eten zijn altijd welkom
Wil graag gezonder eten dus dit boek met goede tips is meer dan welkom!
Alles wat ik hier nu gelezen heb, vind ik al mega interessant. Je hoort zoveel dit is wel gezond, dit is niet gezond en je weet op een gegeven moment niet goed meer wat je nu geloven moet (en kunt). Wat de één beweert, spreekt de ander weer tegen, enzovoorts. Dit boek maakt me meteen al erg nieuwsgierig en wat ziet hij er vanbinnen ook mooi uit! Die foto’s, lettertypes, duidelijke rijtjes… Ik maak graag kans!
Ik sta altijd open voor goede ideeën!
naast sporten sta ik graag op om op een leuke manier ook gezond te eten
Zou het boek heel graag willen lezen, ben erg benieuwd naar de tips in het boek.
Zou het graag toe willen passen in mijn voeding.
Ik ben heel benieuwd naar alle theorieën en weetjes van dit boek. Ik probeer het al heel goed te doen maar er zullen vast nog genoeg dingen zijn die ik nog niet weet.
Ik wil graag gezonder eten, wil graag hulp van dit boek
Ja dit is het boek waar ik denk ik al een tijd naar op zoek ben. Terug naar de bron en ook weten hoe dat dan toe te passen, jahoe!
Oeh jaa! Ik ben heel benieuwd hiernaar!
Ik ben graag gezond, ben benieuwd naar dit boek
Ik zal deze boek graag willen winnen zodat ik meer weet over wat ik eet!
ik doe graag me
ik wil graag gezond eten en ook weten wat ik eet
Graag wil ik wat meer opsteken over gezonder leven
Ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Zeker omdat ik merk dat mijn dochtertje dan minder medicatie nodig heeft. Zij heeft het 22q11 deletie syndroom. Ik hoop nog wat nieuwe inzichten en tips te krijgen uit dit boek.
ziet er goed uit dat boek, de lettertjes op dit scherm is wel klein 🙂
Ik zou heel blij zijn met dit boek
Nu Ik eindelijk mijn eigen keuken heb en weer wat gezonder kan gaan koken, wil ik graag weten welk voedsel mijn lichaam goed doet een wat niet en hoe ik daar invloed op uit Kan oefenen.