|

NAAR DE MESOLOOG

Alternatieve geneeskunde raakt in Nederland meer en meer ingeburgerd. Zo weet bijna iedereen wel iets over homeopathie of orthomoleculaire geneeskunde te vertellen en steeds meer mensen hebben ook ervaring met een – of beide vormen van deze geneeskunde. Maar hoe zit dat met Mesologie? Weet iedereen al wat dat is? Nadat ik (Patti) bijna 5 jaar geleden werd getroffen door ME/CVS heb ik zo’n beetje alles geprobeerd om beter te worden of in ieder geval iets van herstel te realiseren; van de reguliere geneeskunde tot (omstreden) revalidatietrajecten, orthomoleculaire geneeskunde en zelfs een iriscopist. Maar van een Mesoloog had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Toen het onderwerp ‘Mesologie’ via Marvelousz dan ook op mijn pad kwam (het moést gewoon zo zijn), maakte ik meteen een afspraak met Mesoloog Joke uit Maarsen.

De Mesoloog
Een Mesoloog stelt een diagnose op het terrein van functie en disfunctie. Dit kan niet vergeleken worden met een reguliere diagnose. De symptomen van functiestoornissen (disfunctie) uiten zich op verschillende manieren en met verschillende kenmerken. Alle aspecten van het individu (lichaam, psyche etc) bepalen uiteindelijk welke symptomen op de voorgrond treden.

Mesologisch onderzoek
Ik had geen idee wat ik precies kon verwachten en was in de wachtruimte van Joke’s praktijk (aan de prachtige Vecht) dan ook best een beetje zenuwachtig. Gelukkig was de ontvangst allerhartelijkst en stelde Joke mij meteen op mijn gemak. Een paar dagen voor mijn afspraak had ik al een intakeformulier – een lange lijst met vragen over o.a. mijn klachten, leefsituatie, medicijngebruik, gezondheid in het verleden, voedingsgewoonten, allergieën/overgevoeligheden etc – ingevuld en Joke had nog wat aanvullende vragen die ik eerst mocht beantwoorden. Daarna vroeg ze me om mijn polsen (met de binnenkant naar boven) aan haar te tonen (iets wat uit de Chinese – en Ayurvedische geneeskunde komt) en vervolgens om mijn tong naar haar uit te steken. Joke voelde, observeerde en maakte ondertussen aantekeningen

Polsonderzoek
Tijdens het polsonderzoek voelt de Mesoloog eventuele disharmonische patronen. Vaste posities op de pols zijn gerelateerd aan orgaansystemen (diagnostiek uit de traditionele Chinese geneeswijze). Ook weerspiegelt de pols uw basisconstitutie en verstoringen van dat moment (diagnostiek uit de Ayurvedische geneeswijze).

Tongonderzoek
Aan de hand van uw tong kan de Mesoloog onder andere bepalen of uw vertering, vochthuishouding en energievoorziening etc. goed verloopt en of er misschien ergens iets in uw lichaam stagneert. Een normale tong is roze, glad, vochtig, past goed in de mond qua vorm en grootte, heeft een dun, wit beslag, en beweegt rustig.

Na het pols – en tongonderzoek mocht ik plaatsnemen op de onderzoeksbank. Ik keek mijn ogen uit want naast de bank stond een tafeltje met daarop een bonte verzameling aan potjes en flesjes, allen gevuld met pillen, poeders, tincturen etc, en een apparaat dat bleek te dienen voor de volgende fase van het onderzoek: de Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD).

Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD)
Met behulp van EFD controleert de Mesoloog de energiestromen in uw lichaam en spoort disfuncties op, door meting van ongeveer 100 acupunctuurpunten, op handen en voeten, pijnloos, met behulp van meetapparaat, handelektrode en meetgriffel.

Ik kreeg de handelektrode (een koperen staaf) in een van mijn handen en Joke drukte vervolgens vele malen met haar meetgriffel op verschillende acupunctuurpunten op mijn handen en voeten. Terwijl zij dat deed, waren er (piep)tonen hoorbaar: hoog, laag, lang, kort en soms klonk het geluid ‘vrolijk’ of juist ‘klagerig’. Weer maakte Joke ondertussen notities en hield ze mij op de hoogte van haar bevindingen: ‘je ijzer vertoont een tekort’, ‘de eerder doorgemaakte Pfeiffer verstoort nog processen’, ‘je vetvertering is verstoord’, je natriumhuishouding is uit balans’ en ‘er is een disfunctie in de neurotransmitter functie van de adrenaline’. In het meetapparaat plaatste ze vervolgens potjes en flesjes, ze voegde andere potjes en flesjes toe en haalde soms ook weer iets uit het meetapparaat, net zo lang totdat het ‘perfecte’ toontje hoorbaar was. Dit is even lastig uitleggen dus ik doe het maar in mijn eigen bewoordingen:

Het meetapparaat, de handelektrode en de meetgriffel staan allemaal in verbinding met elkaar én met de patiënt op de behandelbank. In de potjes en flesjes zitten allerlei supplementen, medicijnen, druppels, tincturen, voedingsstoffen etc. De Mesoloog stelt aan de hand van een meting op een bepaald acupunctuurpunt vast waar ‘iets’ in het lichaam niet helemaal loopt zoals dat zou moeten lopen en vervolgens probeert hij/zij er, door het plaatsen van supplementen en dergelijke in het meetapparaat, achter te komen wat nodig is om een disfunctie of disbalans op te heffen. Voor deze gedachtegangen wordt ook veel anatomische – en fysiologische kennis (dus regulier) gebruikt.

In mijn geval bleek dat ik o.a. lijnzaadolie capsules, Schussler celzout nr 8, Equisetum druppels, vitamine C en ijzer moest gaan nemen. Bij het ijzertekort zette ik wel wat vraagtekens want dat was nog niet zo lang daarvoor uit bloedonderzoek niet gebleken en daarom was ik ook gestopt met het nemen van ijzersuppletie. Binnen een week na mijn eerste consult bij Joke begon mijn haar echter (weer) enorm uit te vallen, bij mij hét nummer 1 signaal van ijzertekort, en bedacht ik me dat de conclusie van Joke toch juist moest zijn geweest. Ongelofelijk! Toen ik dit later bij haar aankaartte gaf Joke aan dat disfuncties in het lichaam meestal pas (veel) later via het bloed zichtbaar worden.

Na het EFD onderzoek was het laatste gedeelte van het onderzoek aan de beurt, het lichamelijk onderzoek.

Lichamelijk onderzoek
Palpatie en percussie van uw organen, huid en gewrichten vertellen de Mesoloog welke functieverstoringen u op welke wijze in uw lichaam compenseert en of er sprake is van spanning of onvoldoende beweeglijkheid van uw buikorganen en eventueel gewrichten.

Met een lijstje van te halen supplementen én een afspraak voor een vervolgconsult 8 weken later vertrok ik enthousiast en hoopvol weer naar huis. Ik zorgde dat ik alle aanbevolen supplementen direct in huis haalde en begon vol goede moed met het innemen van alle preparaten.

Tweede consult
En toen overleed twee weken later volledig onverwacht mijn lieve schoonvader. Ik heb hem gevonden (iets wat ik achteraf gezien als behoorlijk traumatisch heb ervaren) en kwam (samen met mijn gezin en onze familie) terecht in een rollercoaster die nu pas weer een beetje tot rust komt. Ik maakte geen tijd meer voor mezelf, vergat de door Joke voorgeschreven supplementen in te nemen en moest haar tijdens onze tweede afspraak dan ook teleurgesteld vertellen dat er nauwelijks iets veranderd was maar dat ik onze tweede afspraak toch graag liet doorgaan omdat er nog genoeg te onderzoeken viel en ik het traject graag weer wilde hervatten. Joke was vol begrip en ook van mening dat we nog niet klaar waren dus deed ze nogmaals het pols-, tong- en EFD onderzoek. Ze testte o.a. op schimmels en kwam tot de ontdekking dat ik zeer waarschijnlijk een candida infectie in mijn lijf heb. Daarnaast stelde ze iets vast wat ik de afgelopen jaren zelf ook echt zo ervaren heb, namelijk dat welk energie bevorderend preparaat ze ook toevoegde aan haar meetapparaat, ze niet zag dat dat bij mij leidde tot een toename van de energie. Er zit dus iets ‘groters’ in mijn systeem (Joke vermoedt de candida) dat ervoor zorgt dat preparaten die zouden moeten leiden tot een verbetering van de energie (bijvoorbeeld vitamine D3) hun werk niet kunnen doen. Uit de diverse onderzoeken kwamen dezelfde supplementen en preparaten die Joke mij eerder had voorgeschreven en met weer een nieuwe afspraak op zak verliet ik deze keer de praktijk.

En nu?
Ik ben zo blij en dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen want na jarenlang dokteren was ik ervan overtuigd dat ik was ‘uitbehandeld’ en dat ik moest gaan leren leven met ME/CVS (iets waar ik altijd tegen gevochten heb). De komende 8 weken slik ik alle supplementen en preparaten die Joke me tijdens de eerste twee consulten heeft voorgeschreven en hopelijk laten het pols-, tong- en EFD onderzoek tijdens het volgende consult een dusdanige verbetering zien dat we ons (het voelt echt als een samenwerking) daarna actief kunnen gaan richten op het energietekort dat bij mij door ME/CVS wordt veroorzaakt.

Ook interesse in een consult bij een Mesoloog? Je kunt een Mesoloog (voor zowel volwassenen als voor kinderen) in de buurt vinden via de site van Mesologie.nl (onder het kopje patiënten). Ook voor een overzicht van de kosten wordt naar deze site verwezen. Elke verzekeringsmaatschappij bepaalt haar eigen vergoedingenbeleid ten opzichte van de verschillende alternatieve en complementaire geneeswijzen. De Nederlandse Vereniging Voor Mesologie (NVVM) ijvert, bij monde van haar verzekeringscommissie, voor brede vergoeding van de Mesologie. Steeds meer verzekeringen vergoeden geheel of gedeeltelijk een Mesologisch consult. In bijna alle gevallen is het zo dat je een aanvullend pakket moet hebben om voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding in aanmerking te komen.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *